Zemlja: Hrvatska
Trajanje: 2015 / 2018
Vrijednost: 200 milijuna eura

Most kopno - otok Čiovo s pristupnim cestama u Trogiru

Nakon tri godine gradnje (2015 - 2018), u promet je pušten Most Čiovo, koji će značajno poboljšati kvalitetu života lokalne zajednice rješavanjem prometne gužve u Trogiru i na Čiovu za vrijeme turističke sezone. Stručnjaci IGH obavljali su na projektu Most Čiovo usluge kompletnog stručnog nadzora, kontrolnih ispitivanja radova i materijala (na gradilištu i proizvodnim pogonima) te zaštite na radu u fazi izvođenja radova.
Most je osmišljen s ciljem da se uklopi u krajolik bez pretenzija nametanja vizuri prekrasnog grada Trogira. Dispozicija mu je definirana s tri dilatacije, uvjetovane pokretnim dijelom mosta raspona 41,2 m, dok je ukupna duljina mosta 547 metra. Vrijednost mosta Čiovo je preko 200 milijuna kuna, od čega je gradnja sufinancirana iz fondova EU s 85%. Položaj mosta definiran je između zaštićene povijesne jezgre i grada Trogira i prirodnog rezervata Pantana. Uzdužni raspored (dispozicija) mosta odabran je prema načelima izgleda, učinkovistosti i optimalnog uklapanja u urbani okoliš. Most je trebao biti što manje vidljiv, sa što nižom niveletom i bez bilo kakvih elemenata iznad kolnika. Naglasak je bio na uklapanju u krajolik, tako da je most gotovo nevidljiv, a poseban, no bez pretenzija da se nametne vizuri prekrasnog grada Trogira. Središte Trogira tako je rasterećeno od velikih prometnih gužvi koje su opterećivale grad u svakoj turstičkoj sezoni.
Dispozicija mosta definirana je s tri dilatacije, uvjetovane pokretnim dijelom mosta: – prva dilatacija sa strane kopna s rasponima L = 20.58+28.0+32.0+5×40.0+34.8 m, – druga dilatacija – pokretni dio mosta raspona L = 41.20 m – treća dilatacija s rasponima L = 34.80+2×40.0+32.0 m prema otoku Čiovu. Ukupna duljina mosta – L = 521.58 m Duljina mosta mjerena od osi krajnjih oslonaca na upornjacima – L = 546.34 m Širina između rubnih pješačkih ograda – 12m Širina kolnika – 7.1m Obostrane pješačke i biciklističke staze – svaka širine 2.45m

Slični Projekti

magnifiercrosschevron-downchevron-rightarrow-left