Building Information Modeling (BIM) povezuje ljude, tehnologiju i procese u svrhu unaprijeđena graditeljstva i održavanja.

Ulaskom BIM-a na naše tržište bili smo prisiljeni razmisliti o metodama rada, revidirati procese koje smo do tada koristili te izaći iz svoje zone komfora. Tradicionalne metode dizajna i izrade projekata, koje su današnji inženjeri usavršili kroz dugi niz godina primjene, sada se postepeno zamjenjuju s novim, digitalnim, ponekad čak i futurističkim alatima, često izazivajući strah i nesigurnost kod istih tih inženjera.

BIM ne bismo nikada trebali shvaćati kao prijetnju arhitektima i inženjerima, jer računala i softver nikada neće moći zamijeniti inženjersko iskustvo, razumijevanje projektnih izazova i sam proces projektiranja. Kao što mi u IGH-u često volimo reći, BIM osigurava da inženjeri svoje vrijeme posvete inženjerskom umjesto proceduralnom radu. Uz pravilnu upotrebu BIM-a, ponavljajući zadaci mogu se automatizirati, ali to je samo mali komad većeg kolača u kojem su glavni sastojci točna procjena troškova, simulacija gradnje, optimizirano planiranje i bolje izvještavanje.

Digitalna transformacija danas je sveprisutna, pa tako nije zaobišla ni sferu modeliranja građevina. Prateći trendove digitalizacije u graditeljstvu na europskom i svjetskom tržištu, INSTITUT IGH uveo je BIM procese u svoje poslovanje te u ponudi svojih usluga nudi BIM usluge širokog spektra:

BIM PROJEKT

Na jednom mjestu nudimo više od 160 specijaliziranih profesionalnih usluga našim klijentima u području građevine. Najveći dio usluga koje IGH nudi, obuhvaćaju projektiranje u različitim područjima industrije. Naš multidisciplinaran pristup omogućit će vam sintezu različitih područja rada, poput zahtijeva za optimizaciju resursa, osiguravanje poštivanja vremenskih rokova, minimiziranje pogrešaka te bolje upravljanje i implementaciju promjena. Za ovakav pristup BIM se odmah nameće kao savršeno rješenje.

Bez obzira u kojoj fazi projekta se nalazite, IGH nudi mnoštvo usluga koje se mogu prilagoditi vašim specifičnim potrebama ili zahtjevima projekta.

2D TO BIM

Tradicionalni 2D nacrti uz našu pomoć mogu lako postati moderni BIM modeli koji sadrže mnogobrojne informacije potrebne za različite oblike analiza. Također, kroz ovaj postupak možemo napraviti evaluaciju projekta i revidirati sve nedostatke. Građevinski nacrti zgrada, cesta, mostova, tunela ili elektrana i sličnih građevina. Koristeći iskustvo rada na raznovrsnim projektima, možemo kreirati vaše BIM modele od LOD 200 do LOD 400. Takve modele kasnije možete koristiti za različite preglede i kontrolne provjere ovisno o vašim zahtjevima i željama.

ANALIZA KOLIZIJA

Složene projekte s tisućama, pa i milijunima elemenata vrlo je teško koordinirati u tradicionalnom 2D okruženju te kontrolirati pogreške. Kad takav dokument stigne na gradilište, često postaje uzrok kašnjenja radova, što u većini slučajeva ima za posljedicu dodatne i nepredviđene troškove.

Izbjegnite takve situacije i uštedite novac temeljitom i detaljnom analizom kolizija. Prepoznajte ne samo fizičke kolizije elemenata modela već i kolizije elemenata sa servisnim prostorom drugih elemenata. Koordinacijski sastanci temeljeni na našim kvalitetnim izvještajima analiza kolizija smanjit će i količinu stresa koju uzrokuju dodatne izmjene projekata i rezultirati jeftinijim procesom građenja.

TROŠKOVI

Jedno od najvažnijih pitanja u procesu izgradnje svake građevine je: Koliko to košta? Svaki sudionik u projektu želi znati koliko je novca potrebno za završetak projekta.

Mi kombiniramo neupitno iskustvo i upotrebu BIM tehnologije kako bismo vam dali odgovor na to pitanje.
Dokaznica mjera kombinira se s informacijama o troškovima prikupljenim na stvarnim projektima. Stoga, možete biti sigurni da zadani iznos nije samo približna vrijednost, već kako je činjenica na temelju dugogodišnjeg iskustva.

STRUČNI NADZOR

Korištenjem detaljnih BIM modela naši inženjeri mogu izvršiti stručni nadzor gradilišta, kontrolu radova u tijeku i analizu planirane i trenutne situacije na gradilištu.

Veliko iskustvo koje smo stekli pružanjem tehničkog nadzora na najvećim infrastrukturnim projektima u regiji, u kombinaciji s visokotehnološkim BIM modelima omogućuje nam brzi odgovor na bilo kakve promjene tijekom faze izgradnje projekta. Te su promjene najosjetljivije i često uzrokuju komplikacije, kašnjenja i povećanje troškova, stoga vam možemo pomoći u prevladavanju tih izazova.

KOORDINACIJA

Veliki projekti uključuju mnogo podizvođača koji surađuju na projektu. Organiziranje takvih timova može ponekad biti vrlo kompliciran i delikatan zadatak.

Ovdje nam u pomoć dolazi 4D BIM model koji nam pomaže optimizirati prisutnost kooperanata na gradilištu.

U slučaju nepredvidivih događaja na gradilištu, možemo brzo reagirati i u naše simulacije uključiti nove čimbenike te vam ponuditi rješenja koja će odgovarati svima. Dozvolite li nam da koordiniramo vaše kooperante, vrlo brzo će i projekt i projektni tim funkcionirati besprijekorno.

UPRAVLJANJE IMOVINOM

Prema raznim istraživanjima, u životnom ciklusu građevine iznos troškova za fazu planiranja i izgradnje iznosi samo 20%, dok je ostalih 80% potrebno za njezino kontinuirano upravljanje.

Ako želite integrirati BIM model u operativne postupke, obvezno je definirati standardizirani popis imovine kako bi se informacijama moglo upravljati na razini održavanja i poslovanja, što je ključno u ovom procesu.

Institut IGH vam može pomoći u uspostavljanju odgovornosti tijekom razvoja projekta (npr. tko će biti odgovoran za koji dio i, što je najvažnije, kada bi se što trebalo realizirati (projektiranje, izgradnja i / ili upravljanje građevinom).

Sva važna građevinska dokumentacija pohranit će se u vašu digitalnu kopiju sa svim informacijama potrebnim za upravljanje građevinom.

IZVEDENO STANJE

INSTITUT IGH nudi izradu BIM modela izvedenog stanja, što omogućava klijentima uvid u stvarni status njihove građevine i pruža im informacije što je izgrađeno u odnosu na projektne nacrte. Takav model omogućava klijentima točne podatke, bez obzira na promjene koje su se dogodile na gradilištu za vrijeme izgradnje.

BIM model izvedenog stanja je koristan i u slučajevima gdje je potrebno izvršiti rekonstrukciju postojećih građevina. Korištenjem dronova, lasera i fotogrametrije izvodimo vrlo precizno skeniranje, te na temelju takvog snimka izrađujemo BIM model.

Dokazano je da takav pristup štedi vrijeme i novac u usporedbi s tradicionalnim procesima obnove.

UPRAVLJANJE PROJEKTOM

EIR, BEP, CDE hrpa je kratica koje vas zbunjuju? Ovdje smo da vam pomognemo.

Uz naše iskustvo na velikim građevinskim i infrastrukturnim projektima možemo pružiti profesionalnu pomoć u izradi dokumentacije koja je presudna za početak uspješnog BIM projekta.

Na temelju vaših potreba i želja možemo kreirati detaljne projektne zadatke koji će osigurati da BIM na vašem projektu nesmetano funkcionira i rezultira značajnim uštedama vremena i novca.

Možemo pomoći u izradi BIM plana izvršenja kojim definiramo kako, kada i koje će se informacije tijekom projekta dostaviti.

EDUKACIJE

IGH je od 2021. certificirani partner Autodesk Networka. Kao ovlašteni Autodeskov Centar za obuku možemo vam ponuditi specijalizirane Autodesk Revit, Civil 3D i Navisworks tečajeve koje vode inženjeri certificirani Autodesk Professional standardom (certifikat).

 Zahvaljujući bogatom iskustvu na različitim projektima, pružamo kvalitetno obrazovanje arhitektima i građevinskim inženjerima, uključujući specijalizirane edukacije za projektiranje mostova, tunela, potpornih objekata i ostalih građevinskih objekata.

Želite unaprijediti već stečena znanja ili naučiti prve BIM korakte? Pogledajte raspored naših edukacija i pošaljite nam upit za ponudom. (click padajući izbornik s opcijom kontakta izravno)

IMPLEMENTACIJA PROJEKTA

Sigurno ste do sada već jako puno čuli o BIM-u, samo vas muči to što ne znate otkud krenuti. Nemojte se ustručavati kontaktirati nas na besplatne konzultacije. Nismo samo stručnjaci za softver i IT, već smo upoznati i sa svim procesima gradnje te vam možemo ponuditi specijalizirana rješenja. Procijenit ćemo vaše potrebe, stvoriti optimalan plan obrazovanja i kreirati BIM sadržaj prilagođen vašem poslovanju.

Podržat ćemo vas s prvim BIM koracima, ali i pomoći u završavanju mnogih BIM maratona.

Plan implementacije BIM-a prilagođavamo specifičnim potrebama klijenata i kreiramo ga kako bi vam u najkraćem roku osigurao povrat investicije.

Uz pomoć Instituta IGH započnite s vašom digitalnom transformacijom.

VIZUALIZACIJE

Kaže se da slika govori više od tisuću riječi.

Umjesto brojki, tekstova i nacrta s našim render videima i slikama visoke kvalitete, možete realistično prikazati vašu ideju svim sudionicima na projektu.

Naši stručnjaci mogu za vas izraditi vizualizacije u svrhu prodaje nekretnine, sudjelovanja na natječajima ili prezentacije investitorima i javnosti.

Oživite vaš projekt i omogućite klijentima realan doživljaj vaše građevine.

povezani projekti

cartmagnifiercrosschevron-downchevron-rightarrow-left