Luke

Vedrana Tudor
MEng. CE, MBA
Luke su bitan čimbenik napretka lokalnog, nacionalnog i regionalnog gospodarstva. INSTITUT IGH, d.d. u svojim projektima pomorskih građevina objedinjuje cjelokupni proces od razvoja, planiranja, savjetovanja, vođenja projekta, projektantskih poslova sve do završne realizacije.
Morske luke
Marine
Riječne luke

Morske luke

Morske luke osnovni su element razvoja pomorskog gospodarstva, te su jedan od najznačajnijih pokretača gospodarske aktivnosti. Morske luke imaju velik utjecaj na razvoj prometnog sustava općenito, ali i utjecaj na razvoj mnogih vezanih djelatnosti kao što su trgovina, usluge, građevinarstvo, proizvodnja, ribarstvo, turizam i energetika. Pomorske građevine spadaju u grupu iznimno kompleksnih građevinskih zahvata. Karakterizira ih potreba za integralnim objedinjavanjem širokog spektra multidisciplinarnih ekspertnih kompetencija. To podrazumijeva poznavanje uvjeta klime, vjetra i valovanja, te znanje o pomorskom inženjerstvu što je presudno za stabilnost, kvalitetu i dugotrajnost cijelog projekta. Važne su i kompetencije u području geotehničkih istraživanja s pripadajućim analizama, kao i znanje projektiranja varijanti temeljenja na različitim podlogama, iskustvo u izračunu obalnih i priobalnih konstrukcija, te projektiranju infrastrukturnih elemenata i funkcionalnih sadržaja. INSTITUT IGH, d.d. pristupa svakom pomorskom projektu sagledavajući aspekt zaštite okoliša, mora i kulturnih dobara. Pristup naših stručnjaka pridaje naglašenu pozornost procjeni podloge za temeljenje u rasponu od karakterizacije tla i stijena, preko istraživanja, analiza i proračuna, do identifikacije optimalnog modela temeljenja. Cilj takvog pristupa je Vašem projektu osigurati troškovnu učinkovitost i kontrolu dinamike projekta.
INSTITUT IGH, d.d. aktivan je sudionik u procesu unapređenja hrvatskih morskih luka. Reference koje možemo izdvojiti su stručni nadzor nad izgradnjom trajektnog terminala Gaženica u Zadru ili projektiranje putničke luke Gruž u Dubrovniku. Potencijal unapređenja hrvatskih morskih luka je značajan, pogotovo uzevši u obzir planove razvoja u turističkom segmentu gospodarstva. INSTITUT IGH, d.d. bilježi bogatu povijest u razvoju projekata pomorskih luka, a ponosni smo na sudjelovanje u realizaciji praktički svih lučkih projekata u posljednjih nekoliko desetljeća u Hrvatskoj. Počevši od hrvatskih luka međunarodnog interesa (u Dubrovniku, Pločama, Splitu, Zadru, Šibeniku i Rijeci) preko onih velikog županijskog i lokalnog značaja, svakom smo projektu pristupili s istom razinom profesionalnosti i entuzijazma.
Vidi više

Marine

Snažni razvoj nautičkog turizma posljednjih desetljeća u svijetu nametnuo je potrebu za razvojem svih njegovih segmenata i u Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji Luke u nautičkom turizmu igraju važnu ulogu te su dodatni pokretač rasta lokalnoga gospodarstva. Osim prihvata i smještaja plovila, luke nautičkog turizma opremljene su i resursima za pružanje usluga korisnicima i plovilima, čime postaju značajan faktor u razvoju turizma, kao i drugih povezanih uslužnih djelatnosti. Upravo je nautički turizam bio istaknut kao sektor od velike važnosti u jeku pandemije koronavirusa.
INSTITUT IGH, d.d. posjeduje bogato iskustvo na projektima marina.Od važnijih izdovjili bi tekući ugovor o poslovnoj suradnji za obavljanje poslova stručnog nadzora u marinama najveće hrvatske kompanije u toj djelatnosti – Adriatic Croatia International Club. Pod njihovom se upravom nalaze 22 marine na Jadranskoj obali, u kojima se neprestano odvijaju projekti vezani za nove funkcionalnosti i održavanje postojećih.Također, sa zadovoljstvom ističemo i nedavno započeti ugovor za konzultacijske i projektantske usluge na projektu luksuznog turističkog kompleksa Montrose u Crnoj Gori.
We are pleased to point out the recently started contract for consulting and design services on the project of the luxury tourist complex Montrose in Montenegro.
Vidi više

Riječne luke

Riječne luke, kao i luke unutarnjih voda općenito, osnovni su elementi sustava transporta unutarnjim vodnim putovima svake zemlje i regije, te o njima ovisi učinkovitost ukupnog integralnog transportnog procesa.
Stručni timovi INSTITUTA IGH, d.d. sudjelovali su u projektiranju rekonstrukcije terminala za pretovar rasutih tereta na rijeci Dunav u luci RKM 1336 u Vukovaru, dok su geotehnički stručnjaci realizirali terenske geotehničke istražne radove i projekte južne obale bazenske luke Osijek. Baš poput morskih, i unutarnje luke pokretač su razvoja različitih gospodarskih djelatnosti. Zbog toga je razvoj unutarnjih luka i plovnih putova u mnogim državama iskorišten za ekspanziju područja oko lučkih lokacija. Takav razvoj značajno doprinosi podizanju kapaciteta multimodalnog prometa i uspostavljanju uravnoteženih odnosa u prometnom razvitku kroz naglašeniju orijentaciju na unutarnje vodne putove.
Vidi više

povezani projekti

magnifiercrosschevron-downchevron-rightarrow-left