10 lip 2022

Stjepanu Kordeku nagrada Kolos za životno djelo

Hrvatska komora inženjera građevinarstva (HKIG) prepoznala je predan angažman tijekom profesionalne karijere i doprinos hidrotehnici u Hrvatskoj našeg kolege Stjepana Kordeka te mu dodijelila nagradu Kolos za životno djelo u sklopu 16. Dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva, koji se održavaju u Opatiji od 9. do 11. lipnja.

Nagrada Kolos je najprestižnija inženjerska nagrada u Hrvatskoj, a za životno djelo dodjeljuje se istaknutom pojedincu, članu Hrvatske komore inženjera građevinarstva, za trajan doprinos i ukupnu djelatnost u razvoju struke, kao i za iznimne rezultate trajne vrijednosti na unapređivanju i razvoju struke, te razvoju tehničkog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj i svijetu.

Stjepan Kordek diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Zagrebu 1979. godine. Iste godine se zapošljava u Institutu IGH d.d. u kojem radi i danas. Tijekom svog dugogodišnjeg staža sudjelovao je na mnogobrojnim projektima u ulozi projektanta, glavnog projektanta, nadzornog inženjera, voditelja projekata, savjetnika, mentora te autora na publikacijama iz područja sanitarne vodoopskrbe i odvodnje te odvodnje cestovnih prometnica. Osim putem svog stručnog rada u Institut IGH, d.d. svoje je iskustvo i znanje cijelo vrijeme prenosio na mlade naraštaje i u ulozi asistenta na Građevinskom fakultetu u Zagrebu i predavača na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu.

Kroz cijeli radni vijek ostavlja neizbrisiv trag na izgradnji i poboljšavanju vodoopskrbe i odvodnje na području Republike Hrvatske s posebnim naglaskom na Krapinsko-zagorsku županiju te odvodnju hrvatskih autocesta. Rezultati njegovog rada poznati su i priznati u zemlji i inozemstvu, a dodatno bi posebno istaknuli doprinos na projektima kanalizacijskog sustava Tivat, odvodnje autoceste Soci-Alpika, odvodnje zaobilaznice grada Kotora, odvodnje autoceste Morine-Merdare, hidrantske mreže tunela Učka, odvodnje Most kopno Pelješac s pristupnim cestama na D8 i D414, oborinske odvodnje rotora Remetinec, vodospremnika Zabok, hidrotehničkog projekta autoceste Priština- Hani i Elezit, te konzultantske usluge za aerodrom Nikola Tesla, Beograd.

Unfortunately, Stjepan could not take the award in person, so our BIM coordinator Tea Martinac, who specializes in hydraulic engineering and absorbed knowledge under his mentorship, took over for Mr Kordek.

Čestitamo kolegi Kordeku na osvojenoj nagradi i prepoznavanju njegovog rada od strane struke.

magnifiercrosschevron-downchevron-rightarrow-left