07 srp 2020

Suradnja Instituta IGH i HŽ Infrastrukture

Institutu IGH dodijeljen novi ugovor o nadzoru vrijedan 5,3 milijuna kuna

Institut IGH d.d HŽ Infrastruktura potpisali su ugovor o nadzoru radova na obnovi pruge Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof vrijednosti  5.346.000,00 (bez PDV-a) . Riječ je o projektu koji se većim dijelom financira kreditom Svjetske banke za obnovu i razvoj (IBRD), a odnosi se na dionicu dvokolosiječne željezničke pruge duge 17,8 kilometara koja se nalazi na koridoru RH1, izuzetno važnome za međunarodni teretni i gradsko-prigradski prijevoz kojom u prosjeku prođe oko 160 vlakova na dan.

Radovi koje će IGH nadzirati trajati će 30 mjeseci, a projekt Projekt obnove pruge na dionici Savski Marof – Zagreb Zapadni kolodvor obuhvaća:

  • cjelovitu obnovu gornjega i donjega pružnog ustroja
  • sanaciju mostova Krapina, Lužnica i Vrabeščak
  • sanaciju propusta i sanaciju podvožnjaka Vrapčanska i Škorpikova
  • sanaciju triju pothodnika te ugradnju sintetičkoga popođenja na željezničko-cestovne prijelaze „Sokolska“, „Kolodvorska“, „Savska“, „Brdovec“ i „Savski Marof“
  • uređenje zgrada u kolodvoru Savski Marof i stajalištu Brdovec
  • zamjenu postojećih perona i uređenih površina novima u stajalištima Kustošija i Zaprešić-Savska te u kolodvoru Podsused
  • ugradnju nadstrešnica u stajalištima Kustošija, Podsused, Zaprešić-Savska i Brdovec
  • usklađivanje signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja
  • kompletnu obnovu sustava kontaktne mreže.

Po završetku radova tom dionicom vlakovi će prometovati brzinom od 120 km/h, sigurnost i interoperabilnost željezničkoga prometa te nosivost pruge bit će veći, smanjit će se troškovi održavanja pruge, poboljšat će se i mogućnost prijevoza većeg broja putnika u dnevnome migracijskom prometu, a što je osobito bitno za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju.

Za IGH ovo je već peti značajniji potpisani ugovor u posljednje vrijeme o nadzoru izgradnje i rekonstrukcije iznimno bitne infrastrukture za Republiku Hrvatsku. Naime, nedavno su potpisani ugovori s Hrvatskim cestama o nadzoru izgradnje i rekonstrukcije triju prometnica vrijednog 12,3 milijuna kuna te ugovor s tvrtkom Autocesta Rijeka Zagreb o nadzoru sanacije Krčkog mosta vrijednog nešto više od milijun kuna. U ovom trenutku, IGH ima oko tisuću aktivnih ugovora za cijeli niz usluga koje pruža, primarno u graditeljstvu, što ga čini vodećom inženjerskom tvrtkom u Republici Hrvatskoj i regiji.

IGH currently has approximately 1000 active contracts for a wide range of services it provides, primarily in the civil engineering sector, making it the leading civil engineering company in Croatia and the region.

magnifiercrosschevron-downchevron-rightarrow-left