MOSTOVI

Most Pelješac

 • Usluga:Stručni nadzor / Kontrola kvalitete i laboratorijske usluge
 • Sektor:Inženjerske građevine
 • Vrijednost investicije:
  2,08 milijarde kuna
 • Trajanje projekta:
  2018 / 2021
 • Zemlja:
  Hrvatska

Institut IGH odabran je za nositelja ugovora o stručnom nadzoru nad izvođenjem radova na izgradnji Pelješkog mosta, projekta od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku, kojemu je izvođač China Road and Bridge Corporation. Vrijednost ugovora o nadzoru nad izgradnjom iznosi 49,4 milijuna kuna (bez PDV-a), a izgradnja projekta ukupne vrijednosti 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) sufinancirana je iz EU fondova s bespovratnih 85% sredstava. Izgradnja samog mosta, dugog 2,4 km i visokog 55 m s 4 prometna traka, trebala bi trajati 36 mjeseci od početka radova. Pelješki most je ocijenjen kao “jedan od građevinskih pothvata koji će obilježiti našu generaciju”, a projektirao ga je Marjan Pipenbaher.

U Laboratoriju za materijale Instituta IGH provedena su opsežna ispitivanja različitih sastava betona sa ciljem zadovoljavanja uvjeta iz projekta Most Pelješac. Kako se radi o vrlo zahtjevnom objektu s posebnim uvjetima izvođenja konstrukcije, postavljen je uvjet od minimalno 4 sata održavanja konzistencije betona, što je također zahtijevalo dodatnu pažnju prilikom projektiranja.

 

 

Program ispitivanja obuhvaćao je izradu sastava betona s različitim udjelom mineralnih dodataka cementu, kao što su zgura, leteći pepeo i silicijska prašina. Uz zadovoljavanje kriterija mehaničkih karakteristika betona, poseban naglasak je stavljen na određivanje trajnosnih svojstava betona. Provedena su ispitivanja propusnosti betona – više metoda difuzije klorida, plinopropusnost, kapilarno upijanje, mikroskopska analiza pora, ciklusi smrzavanja i odmrzavanja uz prisustvo soli za odmrzavanje. Također se provode ispitivanja dugotrajnih deformacija uslijed skupljanja i puzanja.

Sljedeća referenca

Turistički resort Kupari, Dubrovnik