autoceste

Autocesta Rreshen-Kalimash Albanija

 • Usluga:Stručni nadzor / Terenski istražni radovi
 • Sektor:Ceste
 • Vrijednost investicije:
  6,2 mil. EUR
 • Trajanje projekta:
  2007 / 2011
 • Zemlja:
  Albanija

Dionica autoceste Rreshen-Kalimash je dio koridora Durrës – Morine koja povezuje najveću albansku luku Durres (Drač) sa Kosovom. U ukupnoj dužini od 61 km najzahtjevniji je to dio koridora, koji prolazi kroz središnji planinski masiv, sa vrlo zahtjevnom i teškom konfiguracijom terena. Ovo je prva od četiri planirane ceste i najveće infrastrukturno ulaganje uAlbaniji do sada. Institut IGH angažiran je za konzultantske usluge i usluge stručnog nadzora na projektu, kontrolu kvalitete i količina, izvođenje ugovora sukladno FIDIC Crvenoj knjizi, financijski nadzor, izmjena dizajna i količina dodatnih radova.

Trasa uključuje tunel duljine 5,7 km, koji prolazi kroz planinu Thirre, sa najvećim vrhom na 1800 metara nadmorske visine te 29 mostova ukupne duljine 4,5 km, i potporne zidove ukupne dužine 6,5 km. O masivnosti projekta najbolje govore količine zemljanih radova: 30 milijuna m3 iskopa i oko 13 milijuna m3 nasipa. Uz 5.5. km dugačak dvostruki tunel koji je bio najzahtjevniji objekt, na dionici se nalazi još nekoliko vrlo značajnih inženjerskih ostvarenja kao na primjer most sa stupovima visine 85 m, nasip visine 60 m te gabionski zid u visini 40 m.

Cijela ruta autoceste i njezinih objekata konstruirane se i izrađene u skladu s važećim europskim standardima i propisima. Ukupna vrijednost svih građevinskih radova iznosila je 830.000.000 EUR, od čega 280.000.000 EUR za izgradnja tunela.

 • Naručitelj:

  Generalna uprava za ceste Albanije

 • Ukupna vrijednost projekta

  830 milijuna EUR

Sljedeća referenca

Autoceste Kosovo