Logo
ENGLISH PYCCKИЙ LinkedIn

Investicijski projekti
Pregled po objektima
 
Pregled po djelatnostima
 
Trajektni terminal Gaženica Zadar

naručitelj:
Lučka uprava Zadar

godina:2015

     
 

GRAĐEVINA:  TRAJEKTNI TERMINAL GAŽENICA ZADAR
                            Centralna zgrada terminala i parkiralište

LOKACIJA:      Luka Gaženica, Gaženička cesta 28 A, Zadar 23000

USLUGE:          Izrada Izmjene i dopune Idejnog projekta, Izmjene i dopune Glavnog projekta, ishođenje Izmjene i dopune Lokacijske dozvole i Izmjene i dopune Građevinske dozvole te Izrada tendera za javno nadmetanje za izvođenje radova

VRIJEDNOST INVESTICIJE: 20 milijuna eura

TRAJANJE PROJEKTA: 2015. – 2017.

OPIS PROJEKTA:

Trajektni terminal Gaženica u Zadru se sastoji od 9 cjelina. Do 2015.g. završena je izgradnja cijele lučke infrastrukture. Centralna zgrada terminala sa parkiralištem je završni dio koji će osigurati punu planiranu funkcionalnost trajektnog terminala. 

Arhitektonski tim INSTITUTA IGH, d.d. postavio je koncepciju zgrade i razradio arhitektonsko rješenje do razine Glavnog projekta.

Zgrada je jednokatnica longitudinalno postavljena u centralnoj zoni trajektne luke. Tlocrtna (bruto) površina zgrade je 24.537 m2, a ostale površine parkirališta i zelenih koridora je 18.782 m2. Osnovna konstrukcija je armiranobetonska. Pročelja su kombinirana kao klasična ventilirana fasada i strukturalna ostakljena fasada. Planirana je ugradnja efikasnih infrastrukturnih sustava optimalnih performansi. Primijenjeni su visoki standardi zaštite ljudskog života i sigurnosti u slučaju požara ili opasnosti.

Funkcionalno tehnološke cjeline unutar centralne zgrade terminala su: domaći trajektni promet, međunarodni trajektni promet, „home port“ za međunarodni promet kruzera i stalni granični prijelaz za međunarodni promet putnika i roba u pomorskom prometu (srednji granični prijelaz) Zadar.

Projektom je planirana moderna funkcionalna zgrada uz primjenu principa energetske efikasnosti, najmanjeg utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi i smanjene troškove održavanja kroz vijek trajanja. Inovativnom prostornom organizacijom i usmjeravanjem tokova putnika zadovoljeni su strogi uvjeti odvijanja prometa putnika unutar i izvan tzv „Shengenskog“ prostora.

U dijelu zgrade osigurani su komercijalni prostori za putnike i vanjske korisnike funkcionalni kroz cijelu godinu. Bitne namjene komercijalnih prostora: lokali raznih namjena, trgovine, rent-a-car, turističke agencije, suvenirnice, brza i spora prehrana, restorani, caffe-barovi, zalogajnice i sl. Prostori uprave i administrativnih službi su u centralnom dijelu zgrade.

Uvjeti za odvijanje zahtjevnog prometa kruzerima osigurani su u cijelosti tako da Grad Zadar prvi u RH može iskoristiti puni potencijal razvoja prometa kruzerima. Granični prijelaz osigurava propisani promet putnika i roba.

 

 

Foto galerija
 
 

 
       
Mail Intranet Mapa stranice
copyright (c) 2009. Institut IGH d.d. Sva prava pridrĹľana.